Tuesday, December 8, 2015

Cerita terkini my boys!

Dah lama rasanya tak update belog.. lebih kurang 2 tahun menghilang..hehe..
Nak menaip dan mengarang pun dah kekok rasanya..
Rasa cam nak delete belog ini..tapi sayang..
Banyak citer-citer lama dari zaman bujang dan banyak jugak posting lama yang mengarut-ngarut yang dah delete..

Jom bercerita mengenai hero-hero iols yang dah membesar pantas!

Izzul Haziq 3y & Izzul Hafiy 5y



















Dah tamat GA






















Tahun depan Hafiy akan masuk pra-sekolah..
Alhamdulilah dapat jugak pra-sekolah walaupun permohonan pertama ditolak..hehe..
Tapi atas usaha gigih mama dia turun naik pejabat pendidikan akhirnya berbaloi!

Haziq..budak manja..





















Haziq selalu buli Abang Hafiy..
Dua beradik ni selalu bertengkar dan bergaduh...
Tapi sekejap je kang baik balik..boleh main sama-sama balik..
Tapi selalunya Abang Hafiy yang banyak mengalah dengan adik..

Jalan-jalan Planetarium






















Walaupun adik dia buat dia macam-macam, dia akan tahan je..
Melainkan kalau dah sakit sangat-sangat baru dia balas..
Haziq maybe akan masuk tadika umur 5 tahun jugak nanti sama cam Abang Hafiy..
Tapi tak tahulah camna nak pergi tadika nanti..manja bebenor!

Monday, February 25, 2013

Abang Hafiy dah 3 tahun today

Anak bujang i dah 3 tahun hari ni..
Pejam celik, pejam celik, eh! dah besar dah dia. Cepat sungguh masa berlalu..  
Rasanya baru jek lagi sambut besday dia tahun lepas.. 
Bila baca post dulu-dulu tersenyum sorang..  
Rindunya Abang Hafiy time baby dulu-dulu.. 


Saya dah 3 tahun uols

Saya tak nakal pun..Saya cuma suka kaco mama saya..Saya suka tengok mama saya mengamuk & marah-marah bila saya sepahkan rumah.

Saya minat tengok kartun kat Disney..saya tak minat dah BabyTV..BabyTV tu untuk bebudak kecik macam Adik Haziq boleh lah

Tahun ni, i tak buat majlis macam sebelum-sebelum ni..
I juz beli cake dan bungkus doorgift untuk dia sambut dengan kawan-kawan kat taska dia..
I tak dapat joinlah, coz diorang sambut besday kul 4 petang hari ini..
Ucapan mama dan papa untuk Abang Hafiy "Selamat ulang tahun yang ke-3 sayang.Semoga Abang Hafiy jadi anak yang soleh dan dengar kata..takmo nakal-nakal dah"


Tampal kat doorgift. Apa-apa pun, mama dia selalu excited lebih..hehe

Wednesday, February 20, 2013

My Second Baby Boy

Name : Muhammad Izzul Haziq
DOB : 5 August 2012
POB : Hospital Sultanah Nur Zahirah, K.Terengganu
Weight : 2.96 kg


1st day ..time ni Abang Hafiy masih tak boleh terima kenyataan lagi..haha..asyik nak buat adik jek kejenya

Kulit mengelupas satu badan..bersalin kulit kekdahnya.

Raya pertama, 15 hari...raya dalam pantang tau! sob.sob

Haziq dan papa raya ke-2

Sedang lena tido..tak mahu bedung..mcm abang dia jugak

Abang Hafiy temankan adik tido

Caya  nak cuculah!

sebulan

Budak mata sepet..hehe

Syok rupanya tido macam ni..


Baik kan abang caya??

Tapi depan kamera je dia buat baik dengan caya..

Budak jepun

1st time bawak pergi bercuti , Gold Coast Morib

Uwaaa..adik nak main air macam Abang Hafiy jugak..

Nah! penumbuk caya..

3 bulan dah botak..wif Safa omei..

5 bulan

Bosannya today..


Jom buli Abang Hafiy


Eh, spek senget pulak...

Jom race! sekarang saya dah 6 bulan..


Ini lah Haziq, adik Hafiy uols..
Nama panggilan manja, Adik..
Hafiy sekarang automatik panggil "Abang Hafiy"..tapi dia tak suka.

Kejadian semalam..
Mama : Abang Hafiy..mandi...Abang Hafiy bukak baju..
Hafiy : Hafiylah..!

Haziq sekarang dah 6 bulan
Pejam celik, pejam celik..Eh, dah 6 bulan dah rupanya budak ni..
Sangat-sangat manja..
Asyik nak berkepit dengan mama jek..walaupun papa dah dukung!hadoi...
Sekarang baru mengesot, masih belom merangkak dan dia dah start makan..

Friday, January 4, 2013

Menyepi

Hai uols..
Dah lama i menghilang dan meyepikan diri..ecece
Hrmm..life masih sama macam dulu..

Sekarang anak dah dua..
My new baby boy coming out pada 5 Ogos 2012..
Nanti i update pasal adik Hafiy ni..

Hafiy sejak jadi abang ni dah pandai bawak diri..
Tapi kadang-kadang mengada-ngada jugak dia..
Kuat merajuk..
Lepas dah peluk baru okay balik..
Kalo menangis, dia akan meraung satu umah.
Sampaikan adik yang tengah happy nih boleh ikut menangis sekali..

Sekarang dia dah tak buat adik..
Dah boleh terima kenyataan kot dia dah ada adik..haha :D
Kalo dulu masa mula-mula ada adik, ada jek dia kerjakan adik dia..
Baling mainan lah, tekup dengan bantal lah..nak dukung adik lah..baring atas adiklah...heh!

Thursday, June 21, 2012

Baby Boy Dak Wanie..

Dak Wanie dah selamat bersalin secara normal semalam ..
Tak sangka Wanie dah bersalin, coz petang tu mesej-mesej dengan dia..dia kata tak dek sakit apa-pun lagi..
Dalam pukul 11 malam tu dia dah start lenguh-lenguh pinggang..
Pukul 1 pagi pergi klinik & check jalan dah 5cm..
Pukul 2 pagi check jalan dah 8cm..
Pukul 3 pagi dah start meneran dia kata..

Alhamdulilah, akhirnya..4.08 pagi Dak Wanie selamat melahirkan Fayyadh Iman seberat 3.52 kg

Akhir tahun ni agaknya baru boleh jumpa Dak Wanie, coz i pun dah 34 weeks..
Doakan i pun mudah & cepat bersalin macam Dak Wanie, Aminn...

Oh, lupa nak cerita yang Dakcik Ain pun peknen, masih baru lagi...
Sebab tu dia tak update blog..
Morning Sickness teruk...dah lama tak jumpa dia..
Haritu pergi tengok pun macam orang dalam pantang keadaan dia..haha :D
Apapun rehat bebanyak yek Dakcik Ain...
Rindu bangat sama uols!!!

Friday, May 25, 2012

Scan 3D/4D

Masa kandungan i berusia 20weeks.
I ada pergi scan kat CT Woman & Child Specialist...
Time tu ada promosi..
So scan 3D/4D cuma RM80 jek..
Ada video semualah kan..

Tapi muka tak nampak clear sangat..
Kecik lagi..hehe
Kat situlah baru tahu baby boy..
Tapi 50-50 doc cakap..
Dia pun tak confirm sangat..

Semalam scan 3D/4D lagi..
Kat Poliklinik An-Nisa' Sri Kembangan..
Harga dia RM100..
Sama jugak macam scan haritu, ada video..
Kalo tak nampak muka, dia takkan charge..
Ini gambor-gambornya ek...

Awal-awal scan lagi dah tunjuk bebird

Yang lain gambor biasa jelah..
Tengah tidur mata pejam jek..
Tapi kaki tak berhenti menendang..hehe
Ada gambor tersenyum...












Tapi yang pasti ramai kengkawan kat FB kata muka cam abangnya...hehehe

Tuesday, April 3, 2012

Beza peknen dulu & sekarang

Hai uols :)
Hrmm.macam biasalah kan?
Kalo i peknen, penyakit malas tu menjadi-jadi untuk update blog.

Batuk i dah hilang uols.
Setelah 5 bulan i batuk.
Setelah 5 bulan i menganggu kententeraman awam.hehe (ayat selalu i cakap kat dakcik)
Last-last i tak makan ubat, i biar jek..
Tak pantang, tak apa dah.
Tup! Tup hilang uols :)

So sekarang makin kencang minum ais..ops!!

Ni, i nak cerita pasal peknen kali ni..
I sekarang dah 23 minggu.
I rasa berbeza sikit dengan peknen kan Hafiy dolu-dolu.
Tang memboyot tu jelah sama kot..haha :D

Kali ni i peknen, i tak kuat makan...tak rasa lapar sangat
Sarapan, lunch & dinner cam biasa jek.
Time Hafiy dolu-dolu asyik lapar manjang..
Kalau dah lunch, kul 3 petang cari makanan lagi nak makan.
Kalau dah dinner, sebelum tidur kena supper dulu kenyang-kenyang.

So, berat pun tak naik mendadak cam peknen kan Hafiy.
Time hafiy, 3 & 4 kg sekaligus naik tau!
Sampai ke penghujung peknen, total berat i naik dalam 16kg!
Kali ni pun i rasa perut tak besar mana.
Sampaikan ada orang tegur macam tak peknen pun..

Kali ni peknen HB i asyik rendah lah pulak.
Macam-macam dah makan, rendah jugak.
Sampai jadi 9 jek HB i.hrmmm :(
Time Hafiy okey jek plak HB.

Oh, satu lagi, time peknen kan Hafiy dolu-dolu  i asyik panas jek manjang.
Kipas syiling dah wajib bukak 5. Kipas meja  pun  i akan bukak 3 mengadap muka!
Tetap berpeluh uols! rambut i tetap basah.
So, i akan bangun pukul 2,3 pagi mandi pagi-pagi buta coz tak tahan panas..
Tapi kali ini, langsung tak panas.
Relaks jek..siap berselimut bagai. Kipas pun bukak slow motion jek..
Pelik kan??

Kali ni jugak 1st time scan dah nampak jantina..hehe :)
Time Hafiy berkali-kali scan tak nampak-nampak sampai sudah.
Insyaallah adik Hafiy boboiboy!!

Hafiy sekarang nakal dia semakin menjadi-jadi.
Semalam dia makan ubat asid folic i okey???
Puas i korek buang dari mulut dia.
Dia ingat gula-gula kot, coz asyik tengok mama dia makan sokmo :D