Monday, October 5, 2009

Rayaku

Raya kali ni, sudah tentulah tak menjadi masalah bagi kami berdua..
Kedua-duanya tetap balik Tganu, umah pulak dekat-dekat dalam 5 minit jek..hiks ;)
Main lari-lari jelah kami berdua, sekejap muncul umah sini, kejap muncul umah sana..
Cuma berebut nak tido umah masing-masing jelah..
So, kami bahagi secara adil, 2 malam umah saya.. 2 malam umah my hubby, sampailah ada terlebih 1 hari yang saya dah 'cop' awal-awal tido umah saya, dicuri jugak oleh my hubby untuk tido di umahnya..tak aci wooo!! :D

Yelah umah saya bukannya ramai adik beradik pun, nak dibandingkan dengan dengan adik beradik dia seramai 11 orang, tetap riuh-rendah walaupun di ambik sorang ke umah saya kan, kalau family saya pulak..kalau saya takdek, tinggal lah 2 adik beradik saya terkontang-kanting, sunyi sepi rumah..sob..sob..sob ;(
Nak jadi isteri mithali kekdahnya, kena lah ikot cakap suami..hihi

Cerita pasal baju raya pulak, dah tempah kat tylor sebelum peknen lagi..
Siap buat baju kurung moden 2 pasang..ambik ko time raya, dahlah peknen 4 bulan, dah macam balut nangka dah rupanya..hehe :D
Asalnya mahu beli baju yang dah siap lagi sepasang, mahu cari kaler putih, nak sendondon dengan my hubby..
Dengar cerita kat Tganu murah-murah & cantik-cantik baju yang dah siap, so baju yang melambak kat KL ni, padang sebelah mata jelah...hiks

2 hari sebelum raya, pergi cari baju yang dah siap seperti yang dikehendaki..ada tu ada kaler putih, tapi saiz nya tak dek...nangis ;(

1 hari sebelum raya, tak puas hati..pergi cari cari baju yang dikehendaki...langsung takdek kaler putih..nangis lagi ;(

So baju kurung moden macam balut nangka tulah jadi baju raya hari tu, satu kaler koko, satu lagi kaler purple..
Langsung takdek kaler putih...
Uwaaa..tak sendodon langsung!!
So gambar beraya kami bersama tak dek lah ek, tak dek semangat nak tangkap gambar sebab baju tak sendondon..hehe ;)

minah baju koko sedang ambik nasi dagang di umah tok suaminya..


mamat ni, sampin dah campak ke mana ntah...


asyik melantak dari pagi sampai ke petang...baru pas makan nasi minyak.. setengah jam lepas tu makan lagi ...

Program di hari raya pulak...wah, dah macam rancangan mawi & ekin di hari raya dah..hehe

Raya pertama, mak saya buat nasi minyak..raya kali ni, ramai betol yang buat nasi minyak...

Raya kedua, tak buat apa-apa..pergi berjalan di umah sedara-mara di Losong...malang betol kak ina (kawan opis) datang time nih...makan kuih raya jelah jawabnya..hehe

Raya ketiga, buat soto ayam..ramai giler tetamu yang datang, mengalahkan hari raya pertama.. sampai soto pun tinggal nyawa-nyawa ikan..hehe..yang letihnya nak mencarik-carik isi ayam tuh...itu keje sayalah setiap tahun..aiyak!

Raya ke berapa ntah, buat nasi ayam, 1st time belajar buat nasi ayam dengan mak saya & Kak Pija..nak try buat sendiri nanti..nak panggil geng powerpuff datang makan..Tapi asyik membusy jek setiap minggu, di tambah dengan perasaan risau jadi ke tidak nasi ayam nanti???? bak kata Kak Pija susah-susah sangat masak nasi, goreng ayam jekk...hehe :D

Ok, itu jelah nak cerita3 hari lepas saya dapat tahu yang pak sedara saya masuk ICU & bergantung kepada mesin sokongan hayat..tak tahulah bila dapat balik nak melawat ayoh ngoh..
Kak ngah doakan semoga ayoh ngoh sembuh seperti sediakala & pulih sepenuhnya..amin..

9 comments:

dakcik said...

sian die xde bju raye sedondon..hehehe
bile nk rase nasik ayam azie nie??hehehe

axie said...

sob.sob..sedih baju tak sedondon ;(
tunggulah bila tak busy..hehe

waniepaez said...

uit, ajila..raye haji smpt g beli baju raye sedondon:)jgn sedey2..bile nk rase nasik ayam nie:P

Madamme Anne said...

dah tu mane nyer gmbr si mak duyung nih.. nak gak tgk nyer..

axie said...

wanipaez : a'ah, lupa plak raya haji pun dekat kan..
nanti azie roger ;P

Madamme Anne : mak duyung?? hehe
tengok belakang udah lerr..

MiSz eiN said...

haaaa... bilernye nk masak nasik ayam??? xsabo nk rase nih nasik ayam kamu y sedap tuh(hehe ayat bodek.lom mkn da ckp sedap)ekekeke

axie said...

insyallah ahad ni :)

dianizan said...

azie bj kecik ina bj terlebih besar nak g beli bj raya tak de masa sbb ct pantang lg suh je la FAI p beli..dia p beli bj ikut saiz bj ms mengandung huhuhu..tp pakai je la dah tak de bj..

axie said...

hehe..ina tunjuk lah gambar ina time raya hari tu dgn baby.. nak tgk baju ina sekali :)