Thursday, February 10, 2011

Pengalaman Bersalinku Part 1

Matiklah..
Anak i dah nak masuk 1 tahun..
Sekarang baru nak citer pasal bersalin...haha :D
Takpelah just untuk kongsi-kongsi k ;)

Heh! panjang ceritanya...
Korang nak baca, bacalah..
My due date di jangka bersalin 21 Februari 2010 :)

23 Februari 2010 (Selasa) (dah lewat 2 hari)
My hubby sampai umah dalam pukul 2.30 pagi dari KL..
Tiba-tiba jek dia balik, bila tanya dia kata dah ambik cuti direct minggu tuh..
Dia kata dia rasa nak cuti dah..(maybe dia dapat rasa kot i nak bersalin dah)
Malam tu sebenarnya i tak leh tido sangat..
Perut i rasa senak jek..
Esok pukul 8.00 pagi i pergi klinik untuk checkup seperti biasa (nurse kata kena checkup jgk walaupun due dah lepas)

Nurse tanya ada rasa sakit apa-apa tak?
I cuma kata i takleh tido sangat malam tadi, sebab perut i rasa senak jek..
Dia check perut i, dia kata okay..sakit biasalah tu, dah nak dekat ni...cuma kena berjaga-jaga jelah...kalau nak paksa bersalin pun kena tunggu 10 hari dari tarikh due..
Dah keluar dari bilik checkup, kak pija (sepupu i) kol...
Dia tanya check jalan tak?? I cakap jelah check biasa jekk...
Dia kata takpe, dia kol untie i (nurse jugak keje kat situ)
I dah berdebar-debar ;X

Tetiba i dengar suara untie i duk cari i..."zira mana zira??haa...jom masuk bilik tu, kita check jalan"
Check punya check..
Rupanya dah bukak 2 cm!! tapi i tak plak sakit apa-apa lagi...
Untie i cadangkan i pergi hospital terus...
Kalau sakit senang, dah ada kat hospital...
I pun kata oklah...nanti pergi dengan hubby i..
"pergi sekarang jelah, kebetulan ambulans nak hantar ada orang sakit pergi hospital ni" untie i kata
I dah bergenang air mata...i takottttt sangat-sangat....hahaha :D
Yelah i tak penah duduk hospital...

Tak sempat nak ambik baju kat umah dah kena naik ambulans..
Hubby i balik umah ambik baju..
I kat dalam ambulans duduk je kat atas kerusi..
Sambil tengok sorang lagi pesakit kat depan i tengah baring..dengan wayar air bagai cucuk kat tangan...
Ambulans pulak bukan main laju lagik...
Tak ikot trafic light pon..

Sampai-sampai hospital..
Ambulans turunkan i dengan untie i kat lobby..
Kat luar lobby tu punyalah ramai pelawat..
Tengah tunggu masa melawat kot..
I turun dari ambulans siap lengang-lengang sambil galas handbag!
Semua pelawat duk tengok semacam jek kat i..
I rasa malu giler!
Mesti diorang kata, naik ambulans bagai..tapi turun-turun relaks jekk...hehe :)

So lepas daftar & check jalan masih 2 cm..
I ditempatkan wad & kena salin baju kaler pink...
Petang tu pun dah ramai sedara-mara lawat i...hehe
Ada doc check i..
Dia kata kalau esok pagi masih 2 cm dia lepaskan i balik dulu...
Kalau sakit betol-betol baru datang..
Kalau nak paksa bersalin pun, diorang kata kena lepas 10 hari dari tarikh due
Hati i berbunga-bunga sebab dapat balik :)

Bersambong....

10 comments:

MiSz eiN said...

hey!!!
dah setahun dah hafiy tue! melampau ok!!!
haha

bersambung plak...

~~zaa~~ said...

melampau ok! baby da besaq tau! hahahha

ala, pendek je???tak yah sambung2 la... :p

axie said...

misz ein : tau takpe..abes duk kat dalam draft i ni lama dah..

zaa :hehe..kena besambung jgklah zaa, jalan crita tak ingat, kena refresh balik...kan dah setahun ;)

dianizan said...

ni msti review pengalam tuk persediaan yg no 2 lak..heheh

dakcik said...

azie : melampau la u nie wok! afiy dh nk setahun..hahaha..ptutnye citer pengalaman bersalin anak kedua dh nie..hahahaha..

bersambung lg komeng* =D

~~*Lady Salwa*~~ said...

Alorrr... bersambung la pulak... tgh dok sedap2 baca...

cepat2 sikit sambung, kang salwa tak sempat nak baca lak (dah bersalin)... hehe

axie said...

ina : iskk...itu belum tahu lagi bia..hehe

dakcik : u dulu anak no.2 dania dah 2 tahun

salwa : oo...dah sarat ek?? takpe2 esok try sambung lagik.. :)

waniepaez said...

hehe, dak ajila nie..
xper2..teruskn part 2... y u nanges2:P

saudagar kampong said...

hehehe tengah tunggu sambungan part 2

axie said...

wani : part yg nanges2 tu mmg kelakar bila ingat balik..hehe

saudagar kampong : sabar2..tgh refresh balik..dah lama ni..hehe