Wednesday, October 27, 2010

Ulek Mayang



Sekarang kan tengah popular cerita ni kat TV9..
I pon tak lepas tengok cerita ni...

Dulu masa form 2, i pernah jugak buat persembahan Ulek Mayang nih..
Sempena Hari Guru...
Setiap petang i dengan kengkawan akan turun berlatih tarian ni kat umah cikgu-cikgu bujang pempuan..

Cikgu-cikgu pun dah jadi macam kawan time tu..seronok!
Kebetulan cikgu i ada kaset lagu ni...

Seram jugak mula-mula dengar lagu ni...sebab part mula-mula ada bunyi angin, ombak, ribut, taufan..pastu masuk part dia mengulit dengan slow...sampai ke rancak...& last sekali part slow semula...

Sampailah time pemilihan..
Ada yang jadi raja..
Ada yang jadi penduduk kampung ...
Ada yang jadi pawang...
Puteri 1 sampai 7 pun dipilih...
I jadi puteri ke-7
I seronok giler time tu, sebab puteri ke-7 kan paling sakti...hehe

So jalan cerita persembahan i tu macam ni....

Gadis-gadis kampung tengah menampi beras tepi pantai sambil menari-nari.. (time ni lagu lain)
Tuan raja tengok dari jauh..
Sambil kawan-kawan dia duk kacau gadis-gadis tu tengah menari-nari..

Then tuan raja ajak-kawan-kawan dia main takraw tepi pantai...
Pastu barulah berbunyi part angin, ombak, ribut, taufan tu....
Time tu semua jadi kelam kabut...berlari-lari..raja pun terjatuh pengsan...
Pawang pun datang berubatkan dengan memuja-memuja tujuh puteri turun...

Turunlah sorang demi sorang puteri..
Mengulit sekeliling pawang dengan raja yang terbaring tu...
Diikuti dengan lagu...

Puteri dua berbaju serong
Puteri dua bersanggol sendeng
Puteri dua bersubang gading
Puteri dua berselendang kuning..
I pon tak paham kenapa lagu tu juz sebut nombor puteri yang genap jekk..
So kenalah naik pentas dua orang puteri sekaligus..hehe
Tapi puteri ke-7 ada pulak....

Sampailah part i puteri ke-7... i pun mengulit dengan asyiknya..
Part i paling lama...sampai ke hujung lagu...
Tengah-tengah syok mengulit
Pang!!

Tingkap dewan pecah...

I teros pandang cikgu... sebab teringat cikgu i kata lagu ni boleh membawa histeria...
Cikgu i kata teruskan...jangan berhenti...
So i sambung lah sampai part akhir..
I tinggalkan selendang kat bahu raja...raja bangun tersedar & cium selendang...


-end-

Alhamdulilah nasib baik takdek pape kan...
Tapi banyak jugak i dengar cerita orang buat persembahan lagu ni sampai histeria..
Ada org kata lagu ni tak boleh dengar sangat...
Ada orang kata lagu ni tak boleh nyanyi kat Pantai Batu Burok...
Tak tahulah betul ke tak...Wallahualam

11 comments:

-Sara- said...

ishh seram gk cite azie wat show tu kn?

ooh, tula mse kecik2 dlu sara pn dgr org xbg sgt nyanyi lgu, katenye berhantuu...eiiiiiii..seram..pasni xnak dh tgk cte tuu, takott! :)

axie said...

sara, citer kat tv tu ok jelahh...
ely mazlein kan??
tp azie tak tahu ely mazlein jadi puteri ke berapa...haha :D

-Sara- said...

yee, tau tp tgk mlm2 kt umh..cm seriau je dgr lagu tuu, mendayu2 plak tu die nyanyi, ptutla bos sara ckp lgu tu cm memuja 'benda'.

aah yg elly mazlin tu

dakcik said...

pergh..u jadik puteri ke-7..hehehe
tp mmg seram ker?takut plak i! eeeee

axie said...

sara : aah lagu tu mcm puja benda tu..sbb tu tak leh dgr @ nyanyi sgt

dakcik : kalau dgr lagu dia tu seram lah jgk..hehe

MiSz eiN said...

cube dengar kat umah i tgk jadi camner?
haha
uh....makin nak meng'scary'kan i niey
:(

axie said...

misz ein : berubat cepat2 ek dear.. takmolah tgk u makin kurus, tak mekap, muram, tak tido malam, sakit pinggang...heh apalagi?
semoga u cepat sembuh...amin!

~SHiLA~ said...

aa la azie..seram kn dgr lagu 2..dulu ella ade nyanyi pn takot nk dgr sgt :p

axie said...

owh ella pon ada nyanyi ek??
tak ingatlah...
yg ingat cromok..tapi rock giler.
hehe

Iena Yusof said...

azie ada orang yang kena histeria, orang dia ialah kak mah...baru jer dengor lagu..belom lagek dia berlakon jadek puteri....sket sket nyanyik lagu ulik mayang kat surau.....

axie said...

kak mah tu dah tentu ada keliwon..
sbbtu dia suka nyanyi lagu tu..
hahaha :D
lariiiiik!!

p/s : agak2 kak mah baca tak???