Friday, February 11, 2011

Pengalaman Bersalinku Part 2

Sambongan dari part 1..

Malam tu i tido kat hospital..
Nurse datang kat katil i banyak kali jugak untuk check bunyi jantung baby & tekanan darah..
Esok pagi check jalan, masih 2 cm..
Nurse kata. "awak boleh balik dulu ni...tapi sebelum balik awak kena jumpe doktor untuk scan baby dulu"
So i kol my hubby bagitau i boleh balik dulu..tapi kena jupe doktor dulu..
So my hubby pun siap-siap nak datang ambik i..
Dalam pukul 11 i di bawa ke bilik scan...

Kat dalam bilik scan..

Doc : air ketuban awak ni macam kurang sikit..

i : errk??

Doc : maybe keluar time awak tak sedar atau time awak buang air kecil.. so macamana?? awak nak balik ke? kalau awak balik, saya takot makin lama makin kurang air ketuban awak ni..
macam nilah.. saya paksa awak bersalin..kalau ikotkan kena tunggu 10 hari, tapi saya takot air ketuban awak makin kurang..saya paksa bersalin ek??

i : (termenung) sebenarnya i dah terkejut, sebab orang kata kalau kena paksa bersalin, lagi sakit..

Doc : takpe, nanti awak balik, awak balik dengan baby teros..tak payah datang banyak-banyak kali dah.. (doc cuba memujuk)

i : i pun mengangguk slow-slow, ada betolnya apa doc tu cakap, tak payah i datang banyak-banyak kali dah..

Doc : pukul 3 nanti kita masukkan ubat..

I keluar dari bilik scan terserempak dengan my hubby..
I pun cerita lah i kena paksa bersalin..air mata i dah bergenang dah..
Pastu i cepat-cepat pergi kat katil i..
Sebenarnya i tak nak menangis depan hubby i, i malu...hehe
Kat atas katil, i menangis giler-giler..
Nurse yang check tekanan darah i pun senyap tak terkata apa..
Hehe..mengadakan?? sebenarnya i takot..

Kak pija plak kol..
Cakap-cakap dengan kak pija, dia perasan kot suara i lain..
Tak lama tu, my hubby pulak kol...pujuk-pujuk i..
Ini mesti kak pija yang bagitau my hubby..hrmm
Pukul 3 tepat i dimasukkan ubat..

Masa melawat petang tu, ramai yang datang..tapi kena ikot giliran..siap ada pas pelawat..
Hanya 2 orang boleh jupe i..pastu gilir-gilir...sebab i duduk kelas 2
Time tu, i tak menunjukkan tanda-tanda sakit lagi..
Kat depan katil i pun ada 2 orang masuk ubat cam i pukul 3 petang tadi..
Sorang dah 4 kali masuk ubat..rasa sakit..tapi jalan tak bukak-bukak
Sorang lagi masuk ubat kali ke 2..jalan tak bergerak 2 cm jek..

Pukul 10 malam i dah start rasa lenguh-lenguh pinggang...
My hubby memang standby kat hospital siap-siap..
Dia duk tunggu kat lobby hospital..
I asyik berjalan jek..pergi katil orang itu, pergi katil orang ini..borak-borak
Pukul 12 ramai dah masuk tido...
I pun try tido..sambil mesej dengan kengkawan..
Lama-lama i terlelap..

Pukul 1.30 i rasa sakit giler..
I tengok kawan i yang masuk ubat sama dengan i petang tadi, sorang elok jek tido..sorang lagi duk menahan sakit..
I pergi toilet..terserempak dengan nurse..
Nurse kata kalau tak tahan panggil dia..
Biar dia check jalan...
I kata i boleh tahan lagi..

Pastu i balik kat katil..
I duduk atas katil sambil berjuntai kaki..
Tetiba bunyi tup!
I dah syak mesti air ketuban i pecah..
I terus pergi toilet..
Yup! air ketuban i dah pecah..

Masa itu jam menunjukkan 2.30 pagi..
I teros jumpa nurse, bagitau...
Dia check jalan dah 5cm!
Dia suh kol my hubby, ambik baju baby, tuala, pampers & minyak selusuh sebab i dah kena masuk labour room..
Sebelum tu, i dibagi ubat untuk buang air besar..

I ditolak ke labour room dengan wheelchair..
Diikuti dengan my hubby..
Tapi, my hubby tak dibenarkan masuk ke labour room lagik..
I disuruh salin baju..
Masa itu dah 3.30 pagi..
Doc datang tanya itu, tanya ini..
Check jalan lagi..
I dengar doc cakap "wow pantas"
Rupanya dah 8 cm..

Pastu i nampak my hubby datang, siap pakai baju khas..
I dah guling kiri, guling kanan..
Jadi tak tentu arah...
Makin lama makin sakit..
Suh my hubby picit pinggang i..
Alat untuk dengan bunyi jantung baby yang nurse letak kat perut entah ke mana..
Sebab i duduk tak diam..
Nurse suruh my hubby suap i dengan minyak selusuh 1 sudu sambil selawat..

Dalam pukul 4.30 pagi doc datang check jalan lagi..
Masih 8 cm...tak bergerak..doc pulak kata, kena tunggu 10 cm sebab ini 1st kelahiran..

Pukul 5.00 pagi doc datang check lagi masih 8 cm..
Tapi i dah sakit yang amat..

Pukul 5.30 pagi doc datang dengan nurse 2 orang..
Doc suh i teran..
Maybe dia kesian tengok i dah sakit sangat kot..

So bermulalah proses meneran..
Nurse sorang lagi doc tekan-tekan perut i
Doc pulak duk bagi kata semangat
"go aziera go!"
"lagik aziera lagik!"
I teran banyak kali..
Tapi tak keluar-keluar..

My hubby plak kata dah nampak kepala..
I dah keletihan
Nurse pulak duk bising "awak kena teran lagi..jangan berhenti..nanti lemas anak awak nanti..awak tak kesian ke kat anak awak ni??"
I pun teran sekuat hati..haha :D
Doc pulak tak habis duk ulang "go aziera go! go aziera go!"
Macam tengok bola pulak...haha :D
Nurse duk tuang minyak selusuh bagi senang keluar sambil baca doa Nabi Yunus..

Akhirnya bila kepala baby dah keluar, badan baby pun senang jek keluar..hehe
Tepat 6.06 pagi i bersalin..dengan berat baby 3.48kg..
Pastu berkumandang azan subuh..
I tersandar keletihan..

Baby i tak menangis pon..
Cuma mata jek dah bukak kelip-kelip..
Pastu doc masukkan wayar ikot mulut dia untuk sedut lendir..
Maybe sakit, baru lah i dengar dia nangis..
Pastu dia pancutkan kencing kat nurse..hehe :)
Lepas jek diazankan..
I susukan..lepas tu my hubby keluar dari labour room
Baby i pun di bawak keluar untuk mandi..

Proses untuk keluarkan uri pulak..
Nurse tekan-tekan tak keluar..
Nurse baca doa Nabi Yunus sambil tekan-tekan..tetap tak keluar..
Last-last nurse panggil doc untuk buat
Doc buat pun tak jadi apa-apa..
Rupanya uri i lekat!!

Doc suh i tahan sikit, sebab dia nak seluk tangan untuk tarik keluar uri i..
I rasa sakit giler..akhirnya berjaya jugak keluar uri.
Pastu i dibius untuk dijahit..
I tak rasa apa-apa pon masa jahit..
Yang i nampak nurse duk tarik turun benang jek.
:)

13 comments:

siti said...

haishh masa nk kuarkan uri masa 1st bersalin retu mmg sengal hbs..

Ezzah said...

ishkk...cam seram lak izah baca. eheheh..padahal dah ada pengalaman dua kali bersalin. :D

eheheheheh

~~zaa~~ said...

erkkkk.....sakitnye azie...ngilu sangat rasa.....kuat la azie ni..harap2 zaa nanti senang bersalin jugak macam azie, insyaAllah... :D

dakcik said...

pergh ngeri nye i bace !! tetibe tingat time i bersalin..hehe

tp u nie btul2 kuat semangat wpon nanges..haha

p part hafiy kencing kat doc yg xthn tue..hahahaha..

cpt la sambung lg!! ;p

MiSz eiN said...

perghhh uri u lekat????
eeeeee takutnye...
sian u

axie said...

siti : yup..sengal kan?? sakit ooo

ezzah : ezzah dah 2 kali rasa..pasni ketiga plak ;)

zaa : azie doakan untuk zaa :)

dakcik : sambung apa lagi wok?? abes doh...

misz ein ; aik bukan u dah tahu ke? kan i dah citer kat u sebelum ni

dianizan said...

knp doc lmbt sngt kuar uri bkn patut biler bby dah kuar terus tekan tuk kuarkan uri??sbb tu kot uri lekat..

axie said...

entahlah ina i pun tak tahu..
lepas baby kuar..sedut lendir baby dulu..
pastu suh i menyusu..sambil tu wadi azan..lepas jek azan, diorg semua kuar, baru kuarkan uri..

-Sara- said...

ishh agak ngeri la penglmn bsalin azie ni kn..

Madamme Anne said...

ngeri plak rse dgr pengalaman azie.. btul kata ezzah.. biar N da bersalin 2 kali pun.. btw.. ini pengalaman berharga kan.. hehehehe

axie said...

sara : hehe..ngeri tang uri lekat tu kan??

anne : yup! satu pengalaman yang berharga..bila ingat balik, cam kelakar part yang nanges2 tuh..

waniepaez said...

perghhhh, part doc seluk tue i xtahan dgr, teross tgn jadik kaku..hehee..takott ah:P

axie said...

lambat nya u baca wok!
sampai skrg i dok tunggu u cerita pasal bersalin u..