Friday, March 25, 2011

Belajar bahasa Sarawak

Wah!
Asyik nak cerita pasal Sarawak jek kan??
Mesti, selagi tak habis cerita ni..
Selagi tu uols kena mengadap baca okey ;P

I pergi 3 hari tu pun macam-macam perkataan yang i dapat belajar k..
Ce i duduk sana sebulan??
Kompem i dah boleh cakap Sarawak..eceh!!

Meh nak ajar uols ;)

manok : ayam
kitak : engkau
sik ada : tiada
pusak : kucing
belon : kapal terbang
kacak :cantik
lawa : sombong
madah : cakap
kenak : kenapa

Yang itu lah yang i sempat belajar dengan Hidayah...
Banyak lagi tau..
Tapi i tak ingat dah..
Hidayah, kalau baca ni jangan gelak okey ;)

Ada satu malam tu, i pergi beli burger kat umah sebelah..
I cakap camni "burger manok special satu"
Penjual burger tu pun angguk jekk..
Wah terror tak i?? hehehe

12 comments:

-Sara- said...

cewahh! confident je mase order burger tu ek! haha :P

~~zaa~~ said...

kah kah kah


sekali org jual burger cakap, sik ada! hahahah

bonda dadif aka akish said...

baek cikgu...

ekekekekke...kalo sebulan dok sane..konpem fasih teros...

=)

~emmie~ said...

burger manok special sigek... ;)

aDieyZa said...

wah, peningkatan yg bagus!!! harus diberi pujian ni.. kalau lagi lama duduk sana, confirm zana x faham entry dlm blog ni sbb semua entry tulis guna bahasa sarawak..

dakcik said...

ecece ! bahasa sarawak gitu..nti ajr i lagi eh..=) hehe

axie said...

sara : hehe..terror lah konon

axie said...

zaa : kalo sik ada x leh makan burgerlah

axie said...

bonda dadif : tulah..kompem cair jek cakap..wah!

axie said...

emmie : "satu" tak sempat belajar lagik..
ooo sigek :)

axie said...

zana : pasni belajar bhasa tganu plak..k?hehe

axie said...

dakcik : i ajar skit2 jek kat u..