Thursday, March 24, 2011

Sakit perut wok...

Kan i cerita siang tu i lenguh-lenguh kaki kan..??
Malam tu i demam wok..
Lepas makan panadol, esok pagi (semalam lah) dah okey..
I pergi keje macam biasa..

Tapi perut i pulak sakit...
Bukan sakit perut yang biasa tu wok..
Bukan sakit perut yang mulas-mulas tu jugak..
Sakit perut yang senak, perit & pedih dekat belah kanan...

I pun ngadu kat dakcik..
Dakcik kata appendiks kot macam dia dolu-dolu..
I pun gigih lah google pasal appendiks ni...
Yang I tahu, appendiks ni bila dah pecah lagi bahaya, boleh bawa maut!!
Lagi lah i takot wok bila i baca macam tu...

Dakcik pulak duk cerita, dulu time dia sakit cam i tu, terus dia pergi emergency..
Malam tu jugak dia kena operate buang appendiks..
I dengar cerita dakcik i jadi seram wok...
Dakcik pujuk suh i pergi klinik..
Last-last i pergi jugak pukul 2 petang semalam...

Kat klinik,
Doc tekan perut i..
Belah kiri..tak sakit..
Bila doc tekan jek perut belah kanan..i menjerit, "sakit...sakit..sakit..!!"
Hehe...over kan??

Doc kata i kena ambik ujian darah, air kencing & peknen test sekali...
Tunggu punya tunggu result dia kuar...
Sambil tu, i duk tekan perut i yang sakit ni..
Pukul 4 petang baru doc panggil i semula..

Ujian darah--->darah i normal, takdek tanda-tanda menunjukkan appendiks.. kalau appendiks sel darah putih tinggi...

Peknen test---->negative, kalau peknen luar rahim, memang akan sakit perut belah kanan..
tapi i tak peknen wok...

Ujian air kencing--->ada kotor sedikit...

So, kesimpulannya perut i sakit ni disebabkan kencing kotor...
Doc juz bagi ubat tahan sakit, antibiotik dan ubat lawas kencing..

p/s : pagi ni, sakit perut i dah kurang..masih ada, tapi tak seterok semalam...

20 comments:

WILAYAH C.T.M said...

moga cepat sembuh ye.i pun slalu gak sakit2 perut jenis nak putus nyawa dibuatnya..tp i tahan je..senyap je.klu bising2 haruslah kena paksa g kenek..takmau.hee

-Sara- said...

yg penting antibiotic tu azie kene habiskan tau.. hop azie cepat sembuh :)

~SHiLA~ said...

kene minum urin alkalizer ek..perit tekak pas minum tu..shila dulu kencin koto tem peknen..igt nk banak,upe air kencin koto jek..haha

siti said...

kene mnum air kosong byk ler..n jgn tahan kencin

dakcik said...

haruslah i pujuk u p kenek..nti kang kene cam i..ngeri wokk ! tp mase i sakit dlu mmg dia amek darah i..setabung wok ! pastue dia kate 99% i kene appendix !

u kene byk minum air masak ! jgn minum air coke /laici dah! hahahaha

~~zaa~~ said...

get well soon azie...insyaAllah takde pape kottt...

waniepaez said...

yup, cian u wok...jgn lupe mkn ubt y doc kasik yek..

p/s: mlm nie pon, skt u serang balik....sok kalo skt g kenek yek

Qaseh Ziera said...

cuba minum air bali....klu kencing kotor elok....

axie said...

ctm : kena p kenek...bahaya tau..

axie said...

sara : tq sara

axie said...

shila : tak..mixture potassium citrate..

axie said...

siti :ok cik white

axie said...

dakcik :coke lah best!

axie said...

zaa; TQ zaa

axie said...

wani : tu ah..mlm tadi i sakit balik..tgk ah mlm ni camne..kalau sakit jgk i terus p sepital

axie said...

qaseh ziera ; ooo..nanti i try :)

aDieyZa said...

hr tu pun zana sakit perut trs gie hospital pakar.. sama jugak, kena buat mcm2 ujian.. last sekali doktor kata kencing kotor.. doktor kata kurang minum air putih..

hope axie cepat sembuh k..

axie said...

zana : lama x u sakit time tu??
i ni pun masih ada lagik..x hilang lagikk..

MiSz eiN said...

A'AH.U KENA MINUM AIR BARLI YANG EKNA REBUS DULU TUE

axie said...

u kan suka barli..
i tak penah minum..camna?