Thursday, September 8, 2011

1 Syawal ku....

Fuh, betul-betul ambik masa  untuk i mengupdate blog nih..
Yelah...kena mood dah okey, baru boleh update kan??
Sebelum ni, mood raya lagi....
So nak update pun macam malas giler...
Masih teringat-ingatkan kampung, walau dah cuti seminggu. :p
Mengada-ngada kan??

Meh  bercinta bercerita pasal raya plok...
Umah i dengan my hubby kan dekat  jek, dalam 5 minit jek..
So 2 hari umah dia, 2 hari umah i...
Gilir-gilir macam tulah sampai habis cuti..
2 hari sebelum tu, tido & berbuka umah MIL..
So petang nak raya tu, dah balik umah i pulak..
Berbuka & tido kat umah i pulak...
Malam raya buat keje sikit-sikit...gosok baju, basuh-basuh cawan, isi kuih raya dalam balang siap-siap..
Nanti tokma hafiy tak lah kelam-kabut esoknya..
Coz setiap pagi raya, pergi beraya umah papa hafiy dulu....
Menu rumah i, sate, nasi himpit, ketupat palas, rendang daging & puding tauhu

Esoknya...
Jom tengok gambor jelah wok...
I malas nak cerita...

Budak tecik ni semangat bangun awal...
Pukul 6.30 pagi dah bangun...tak pernah-pernah......
Bersiap-siap pegi beraya rumah family my hubby dulu.......

Tetiba sampai-sampai sana dia badmood, nak dukung jek...mengantuk lah tu, bangun awal sangat kan....

Tengok kartun sementara tunggu papa balik sembahyang raya...sempat tido seround..
I pulak sempat makan nasi minyak..

Posing dengan mama, tetiba senyum macam tu....hehe

Family papa hafiy, 11 adik beradik semuanya...1 menantu & 1cucu...

Hafiy tengah belek duit raya, weols tengah siap-siap nak pergi beraya...

Beraya umah tok belah ayah mentua, menu pun nasi minyak jugak......

Budak tecik ni langsung tak duduk diam, asyik berlari jek...

Main kejar-kejar dengan tok 'nyang'...

Inilah tok 'nyang' hafiy..suka cuit-cuit dagu i..cium pipi i..hehe

Destinasi seterusnya, ke rumah tok belah mak mentua pulak..
Semua adik-beradik mak berkumpul kat sini...
Budak tecik tu pulak tak henti-henti minum air oren..
Kat sini pun menu nasi minyak jugak..adeh!!!

Nanges sebab mintak air oren lagi.
Dalam pukul 12, terus bergerak balik umah i pulak...

Sampai-sampai sana, tengok baby Aqif tengah sedap tido...
Masa kat kat kampung..Hafiy asyik buli jek baby Aqif ni tau..
Pernah dia ketuk  kepala Aqif dengan botol miyak, spek mata, baling mainan, libas kain...heh!

Kak diela  & baby Aqif

Dengan beg merah untuk collect duit raya..haha :D

Asyik duk main kereta ni jek...
Lepas tu pergi beraya umah cik we..
Cik we pun buat nasi minyak..
Adoi!!!!

Balik umah semula, berehat dulu..petang pulak sambung beraya...
Nasib baik umah adik-beradik mak i, sebelah-sebelah jek...hehe

Gambor family

Gambor family lagik...

Hafiy jeles..mama & papa nak tangkap gambor ber2...terus dia tayang muka dia depan kamera jugak...

Tengah susun-susun.....pok eju jek masih bujang...

Tetiba along pejam mata...

3 adik beradik, 2 menantu & 2 cucu...

Tok ma & tok aboh dengan cucu-cucu...

3 beradik...

Along & kak diela

My happy family :)

Tok aboh bagi duit raya...

Hafiy tak menyempat-nyempat, terus rampas sampul duit raya dari tangan tok aboh....

Lepas mandi-mandi..tidur dulu...

Baru nak pergi beraya, cu nor & family sampai...
Baju semua sama dari mak, anak, menantu & cucu..

Awek hafiy,  ifah tomei...cam awek jopun dah!!!

Papa tengah pujuk hafiy bad mood coz  tak sabor-sabor nak pergi beraya...

Pastu pergi beraya umah cik tie, nasi minyak jugak!!!! hahaha :D
Memang raya pertama ni, semua rumah yang i pergi buat nasi minyak..
Nasib baik pergi umah cik ngoh, nasi daging :)



p/s : besor tak gambar i??? haha...

9 comments:

~SHiLA~ said...

xpe beso sbb gmbo dslr cantek.hehe
amboi hafiy siap ade beg lg.thn dpn nk beli jugak lah utk danish.haha

dakcik said...

wah kemain besorrrr gambo!
puas i tgknyaa! jelas! clear! haha
eh, cantekla gambor raye u ! =)

nasi minyak sokmo !=P

p/s : eh background belog pun baru !
xmenahan wokkkk! hehe

♥z@z@♥ said...

seronok kan dapat buat gambar besar²..puas hati nk tgk..hihi

~~zaa~~ said...

mektok!! bestnye raya!! hahaha axie, cepat bagi email...za dah private blog!

axie said...

shila : mama dia prepare awal2..senang nak bubuh duit raya...nanti beli untuk danish thn depan..hehe

axie said...

dakcik : saje i buat besar..cam best pulak..haha :D

cantik x background baru i???hehe

axie said...

zaza : senang jek zaza, guna yang version baru punya..kat situ kita boleh adjust besar kecik..

axie said...

zaa : ingatkan cuti lagi?? dahlah cuti awal dari orang!!! haha...

eh, kan dah bagi email...za pun dah request dah...

axie said...

zaa : ingatkan cuti lagi?? dahlah cuti awal dari orang!!! haha...

eh, kan dah bagi email...za pun dah request dah...