Monday, May 30, 2011

Kemalasan melanda

Hai uols..
Malas rasanya nak update belog
Mood hilang!

Minggu lepas i demam..
Baik dari demam, i sakit tekak pulak..
I syak mesti tonsil..
So mengadu kat dakcik..
Dia membebel pulak..
Dia kata i kurang air masak...
Sebab tu kerap kena tonsil..

Disebabkan i tak tahan, sakit yang amat..
Sampaikan telinga kiri & leher belah kiri i sakit..
So, i pun pergilah klinik...

Doc tanya i sakit apa???

Me : "saya sakit tekak, telinga & leher belah kiri pun sakit...saya rasa tonsil..dulu saya pernah kena"

Doc senyum jek..
Pastu suh i nganga...
Check punya check...

Doc : "tulah cepat sangat buat kesimpulan....bukan tonsil pun...just sakit tekak jek...nanti saya bagi antibiotik, ubat hisap & ubat alahan tekak"

Me : "saya ingatkan tonsil..so sakit tekak jelah ek?"

Doc : "iya...bukan tonsil, sakit tekak jek..."


Wednesday, May 25, 2011

Mama borek..anak rintik..


Sama ke uols??
Hahaha :D
Time ni i darjah satu okey..

Wednesday, May 11, 2011

Sibuk memanjang........................................

Hehehehe... titik-titik yang panjang kat tajuk tu nak tunjukkan betapa sibuknya tuan punya belog!

Hai uols...morning :)
Baru sempat update wok..
Setelah asyik sibuk-sibuk-sibuk jek..

Weekend baru-baru ni, lawan voleybol..
Sabtu, papa hafiy ada bola sepak kat UKM satu hari..i jaga hafiy...
Ahad, i pulak pulak ada lawan voleybol kat UKM, satu hari jugak..papa jaga hafiy...hehehe

Masuk opis isnin, sibuk dengan konsultasi bajet plak..
Semalam dah habis..
Harini baru lega sikit..
Harini baru i boleh balut hadiah- hadiah pemenang contest yang i buat tuh..
Sorry uols...
Sorry zaa...

Minggu depan maybe blog ni sunyi balik..
Coz i balik kampung...
Cuti seminggu wok...
Yahoooo!!!

Next entry i nak citer pasal itu budak tecik..
Ada kejutan!!!hehe


p/s : hafiy naik ruam yang banyak kat leher & dada akibat cuaca panas..camne nak buat ek?

Thursday, May 5, 2011

Today is Khamis

Sekejap jek dah Khamis kan wok??
Pastu bulan Jun, pastu puasa..
Bulan Julai nanti i maybe dapat 1st anak buah.. (eh, tetiba??)

I sekarang tengah gigih puasa ganti nih..
Aiyoo, puasa dah dekat baru sibuk nak puasa..
Camtu lah manusia..
Eh.. bukan, bukan... i tak kata kat uols..
Camtu lah perangai i..

I sekarang tengah sibuk sikit uruskan perlawanan volleybol untuk sektor i, Ahad ni, kat UKM..
Tetiba i jadi pengurus bidan terjun wok!
Pengurus asal ada hal kat Kuantan pulak..
Selama ni i tau datang main jek..
Susah jugak jadi pengurus rupanya ;(

Apa lagi i nak membebel ek?
Uols nak tahu, pukul 3 pagi tadi i buat susu, pastu i letak kat meja sebelah tepi katil..
Kalo hafiy nangis nak susu, baru lah i bagi kan..
Tapi pukul 5 pagi tadi dia tak nangis pulak..

Dia bangun senyap-senyap wok..
Tetiba i rasa ada orang duk tindih-tindih kaki i..
Rupanya budak tecik itu okey..
Nak turun katil..
I tengok jek apa dia buat..

Dia turun katil...
Pastu capai botol susu dia kat atas meja tu...
Pastu panjat katil semula..
Baring sambil hisap susu..
Last-last tido..

Alolo..cian dia..
Mama dia pulak tido mati..hehe

macam-macam perangai..

Wednesday, May 4, 2011

Cerpen loghat Terengganu ;)

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”


Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh.


Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö.

Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah. Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia. Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang.

Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh. Mamat pong ketok pitu masok.

Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?” Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.


Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat. Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene.


Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak. “Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!” Muka tuang löyar tu jadi biru stor dok stabukk! Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!


p/s : ambik kat google..try ah baca & terjemah..hiks :P