Friday, October 28, 2011

Random

Hai uols
Bersiaran kembali setelah penat  beraya Deepavali..hehe ;)

Sampai dari kampung pun dah dekat 9.00 malam
Tengok-tengok jiran sebelah umah  bising jek..
Penuh orang datang beraya umah dia.
Ops, lupa nak bagitau jiran i India uols.
Beraya kat sini jek..
Tak balik kampung pun..
Orang yang tak beraya pulak sibuk balik kampung kan??hehe :)
Dia jemput jugak weols datang beraya umah dia.
Tapi i tak pergi..penat wok baru sampai.

Budak tecik tu sejak balik dari kampung kan main manja semacam..
Nak mintak dukung jek..
Nak tengok TV pun nak kena berteman..
Amboi mentang-mentang balik kampung semua manjakan dia..
Orang tu dukung, orang ini dukung..
Dahlah berat 11 kg!!
Balik sini nak manja-manja macam kat kampung yek??
Takpe kite layan...kite layan..kalo tak tahan kita bagi ZAPP jek!!

Esok Final Piala FA Terengganu VS Negeri Sembilan.
Papa Hafiy dah beli tiket awal-awal time balik kampung baru-baru ni.
Dapat RM 25 punya.
Nasib baik i ada program esok.
Kalo tak i angkut Hafiy pergi stadium sekali.hehe

Peteh Ganu Peteh!! wi hok terbaik okey!


Friday, October 21, 2011

Balik Beraya

Hai uols..
I balik kampung malam ni..
Balik beraya katanya...uhuk!! (tersedak jap)

Iya!!
I balik kampung, balik beraya Deepavali!!
Then Raya Haji tak balik!!!!
Uwaaaa...uwaaaaa... :'(

Ini kes papa Hafiy tak dapat cuti Raya Haji..
Tapi raya Deepavali dapat pulak...isk sabo..sabo
Ikutkan nak jek i balik ni, i tinggalkan Hafiy..
Pastu raya Haji i balik sorang & balik sini semula dengan Hafiy naik flight..wah!
Tapi pikir punya pikir..
Takleh tinggal Hafiy..takleh... (geleng2 kepala)

Sedangkan dia terjaga tengah malam, tengok i tak dek, terus cari kat dapur..
Kalo papa dia takdek pulak terus cari depan TV..
Kalo dua-dua ada , baru sambung tido semula...
So beraya lah kita kat sini :(

Mee Rebus Terengganu oleh papa Hafiy weekend baru-baru ni

Nasib baik DAKCIK tak balik beraya jugak...
Beraya berdua jelah ek kita  DAKCIK????
Kita makan Mee Rebus Terengganu..muahaha :D

Thursday, October 20, 2011

Kisah Budak Tecik

Kalo i memasak kat dapur..
Mesti tetiba muncul lori  mainan lah, kete mainan lah kat lantai dapur..
Pastu mulalah i terpijak & terlanggar..hisk!

Petang tu lepas kemas umah,
Menyapu seperti biasa (aktiviti wajib time balik  keje & sebelom tido confirm umah macam tongkang pecah semula! begitulah hari-hari seterusnya)
Angkat baju kat ampaian letak kat sofa.
Teruskan aktiviti memasak.
Hafiy cam biasa, layan BabyTv.
Kejap-kejap datang kat dapur nak itu, nak ini.
Pastu tertinggal mainan kat dapur..

Papa hafiy balik keje, lepak dengan hafiy depan tv.
Tetiba i terpandang 'sesuatu' kat atas tong gas.
Terus i jadi harimau..

mama hafiy : "ni sapa yang bawak sp**der letak kat atas tong gas??? ha hafiy???!!"

hafiy : papa..papa...papa...

papa : aiiiikk???

Terus i gelak tak hingat..coz siap tuduh papa dia yang buat!!
Budak tecik tu punya kejalah tu, main dengan baju-baju yang i angkat tadi.
Entah bila masa pulak dia bawak, pastu letak kat atas tong gas.
sp**der pulak tu!!

Monday, October 17, 2011

Langgan BabyTv

Ikutkan malas nak tambah bayar Astro lagi..
Yelah Astro ni kan pandai..
Channel tu  nak kena langgan, channel ini nak kena langgan..

Bila BabyTv dah stop penyiaran, pastu kena langgan..
Macam cacing kepanasan lah budak tecik tu.
Itu tak kena..ini tak kena..
Pastu bila i masak, dia sibuk mintak dukung..
Kalau tak layan, mulalah dia menangis menjerit2..
Pastu mengguling-guling kan diri kat lantai..
Iskk anak sapa lah ni..

I dah try bukak channel 611 ..
Tapi dia tak suka.
Coz kat situ kan kartun budak-budak besar.

Bila tanya papa hafiy dia jawab "tak payah, melalaikan"
Kalau camtu apa kata kita potong Channel Sport terus??? kan melalaikan?? muahaha :D
BabyTv ni bagus sebenarnya untuk perkembangan & kecerdasan otak budak-budak..
Belajar ABC, Number, Colour, Shape, menari & banyak lagi..
Cuma yang kurangnya, ciri-ciri islamik tu takdek coz chanel omputih..
Bila i bukak Alif, Ba, Ta kat Youtube..ternganga kejap hafiy..hehe ;)

yup.. i dah langgan BabyTv..baru budak tecik ni duduk diam

caya janji caya tak kaco mama macak dah

p/s : bintat-bintat dah hilang.. i guna krim bakteria yang klinik gov. bagi

Thursday, October 13, 2011

Bintat-bintat merah

Dah dekat 2 mingu Hafiy naik bintat-bintat nih...
Bintat-bintat tu macam kena gigit nyamuk bentuk dia..
Tak gelembung..
Muncul kat muka dia wok..

Mula-mula start kat hidung dia dulu..
Pastu hilang kat hidung tumbuh kat dahi & dagu...
Hilang kat situ..tumbuh kat pipi & mata..
Yang pasti benda tu memang akan hilang, tapi mucul kat tempat baru..
Runsing i..

Sapu  krim Dermoplex yang ada kat umah..tak hilang jugak
Dah pergi klinik swasta..bagi krim sapu...
Tetap ada jugak...
Semalam bawak pergi klinik gov. pulak..
Pun tetap ada jugak wok!
Pagi tadi tengok siap muncul 2 ketol kat leher & dada.
Adoilah..

Uols rasa kenapa ek?
Ke arlegik susu??

Nampak tak merah-merah tu??

Zoom sikit..

Yang ni muka semalam

Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday



p/s : dah lama tak cerita pasal budak tecik tu kan??

Tuesday, October 4, 2011

Open House Cik Puan Masniza

Sabtu baru-baru ni, Cik Puan Masniza aka Zaa buat open house  untuk kawan-kawan opis..
Papa Hafiy plak keje..
So, i pergi berdua dengan Hafiy jek..
Nasib baik dia okey & duduk diam..
Nak suruh duduk dalam car seat memang dia tak mo dah!
Terus pergi ambik Dakcik & Sofea..
Laki dakcik datang lambat sikit..

Menu-menu kat umah Zaa,

Roti tempayan yang super sedap + kari daging yang meletop!

Buah-buahan

Kek batik Dakcik yang menjadi permintaan ramai

Bubur pulut hitam

Lontong

Baru sampai

Posing-posing gambar dulu..

Umah Zaa yang kemas & teratur jek..suka tengok

Mama & Hafiy

Mama & Sofea

Bergambar dengan tuan rumah

Ber3...teringat dulu-dulu sama-sama report duty MOF..kan Zaa?? haha

Sofea & mama

Kak Nini & Zaa dukung baby Aishah

Hisap susu dulu

Asyik berdua jek

Zaa & Kerol

Pokok bunga Zaa, rajin kan mektok ni?? siap ada pagar..

Berdating sampai kat luar

Ececece..

Celah dinding pun jadi tempat dating..haha

Mama Dakcik

Kan main posing..pastu budak tecik 2 orang tu  pelik tengok kaki i macamana boleh masuk situ..haha

Bergambar kat balkoni

Asal datang umah orang jek..nak bergambor kat balkoni..hehe

Dakcik & Hafiy

Dakcik & Sofea

Tengok Baby Tv

Sakan berjoget

Eceh Sofea..Hafiy tukang tepuk...

Clament baru sampai

Kak Nana baru sampai

Adie botak pun baru sampai

Berdua only

Bertiga plak

Candid, tengah posing untuk kamera Zaa

Bergambar kat cermin besor sebelum balik

Dakcik pah ceroh duk buat peace

Lepas mandikan anak masing-masing..
Dekat Maghrib camtu baru balik...hehehe ;)